Het voorzijde-omschrift is het Griekse equivalent van 'Imperator Caesar Traianus Hadrianus Augustus Pater Patriae Cos III.

De godin Athena wordt veelvuldig afgebeeld op Griekse munten, en dan in het bijzonder op de beroemde tetradrachmen uit de stad die naar haar genoemd is. Zij was de godin van vele zaken, variŽrend van de oorlog tot het weven van wol. Zij wordt meestal afgebeeld in oorlogskledij, met schild en helm en gaat soms vergezeld van haar heilige dier, de uil.

Hadrianus werd in het jaar 76 geboren in Italica. Hij verloor zijn vader op tienjarige leeftijd en kwam onder de hoede van de toekomstige keizer Trajanus. Vlak voor de dood van Trajanus werd hij als zoon geadopteerd en in 117 werd hij keizer. Zijn regeringsperiode was relatief vreedzaam. Hadrianus reisde het gehele rijk door (wat uitvoerig werd gecommemoreerd op munten). Hij was een uiterst competent heerser en liefhebber van de schone kunsten. Hadrianus schijnt vanwege dat laatste de bijnaam 'Graeculus' (het Griekje) te hebben gehad. De keizer stierf in 138 te Baiae na een lang ziekbed.

15964 Pontus, Amisus. Hadrianus 117-138, AR Drachme (19mm, 2,67 grm) gedateerd jaar 163, 131/2 n.C.
Muntplaats:
Voorzijde: AVT KAI TPA AΔPIANOC CEB ΠΠ VΠ Γ?; gelauwerd hoofd r.
Keerzijde: AMICOV EΛEVΘEPAC ETOVC PΞΓ; Athena staande l. met Nike en schild
Overig:
RPC 1250; Zfr/Pr, iets onregelmatig muntplaatje
€ 165