Ex verzameling Freimut Hüther (1935-2016), Duitsland, verzameld sinds de jaren '40, met kaartje.

Vesta is vooral bekend van de Vestaalse maagden. Net als haar Griekse tegenhangster Hestia is zij godin van de haard, symbool van het familieleven. Zij wordt afgebeeld als een vrouw met patera (offerschaal) en scepter, of een toorts, een simpulum (een soort van soeplepel, gebruikt in religieuze rituelen) en het palladium. Het palladium was een klein houten standbeeld van Pallas Athene dat volgens de mythe door de Trojaanse held Aeneas uit het brandende Troje was gered. Dit beeld werd bewaard in de tempel van Vesta in Rome.

Het palladium was een klein houten standbeeld van Pallas Athene dat volgens de mythe door de Trojaanse held Aeneas uit het brandende Troje was gered. Dit beeld werd bewaard in de tempel van Vesta in Rome en werd beschouwd als een van de heiligste objecten van de stad. Op munten wordt het palladium doorgaans afgebeeld in de handen van de godinnen Vesta en Roma.

Lucilla, de oudste dochter van Marcus Aurelius en Faustina junior, trouwde in 164 met haar vaders collega-keizer Lucius Verus. Na diens dood hertrouwde ze. In 182 nam ze deel aan een samenzwering tegen het leven van haar broer, keizer Commodus. De moord mislukte en Lucilla werd uiteindelijk terechtgesteld.

16275 Lucilla, vrouw van Lucius Verus 161-169, AR Denarius (18mm, 3,59 g)
Muntplaats: Rome
Voorzijde: LVCILLAE AVG ANTONINI AVG F; gedrapeerde buste r.
Keerzijde: VESTA; Vesta staande l. met simpulum en palladium, altaar links
Overig:
RIC (Marcus) 788; Zfr
€ 75