De aanduiding CONOB werd in 369 ingevoerd onder de Romeinse keizers Valentinianus, Valens en Gratianus. De letters stonden voor de muntplaats Constantinopel en 'obryza', dat 'puur goud' betekent.

Tiberius II Constantijn wees vlak voor zijn dood Mauritius Tiberius, die op dat moment generaal was, aan als opvolger. Zijn bewind stond in het teken van voortdurende oorlogen. Dankzij zijn uitmuntende kwaliteiten als bestuurder kon hij (vooralsnog) het rijk redden van desintegratie. In 590 maakte Mauritius Tiberius gebruik van de dynastieke strijd in het Sassanidische rijk om een vrede tot stand te roepen. Dit resulteerde in de teruggave van ArmeniŽ en oostelijk MesopotamiŽ. In het Balkangebied bleven de Slaven een bedreiging. De keizer kon die niet de baas, wat tot verlies van prestige en gebied leidde. In 602 kwam de jonge militair Phocas in opstand en slaagde erin Mauritius van de troon de stoten. Een vlucht naar Asia mocht niet baten: Mauritius werd samen met zijn zoons vermoord. In de orthodoxe kerk wordt hij als heilige vereerd.

16865 Mauricius Tiberius 582-602, Gouden Solidus (22mm, 4,39 gram)
Muntplaats: AntiochiŽ
Voorzijde: ON mAVRC Tib PP AVI; gedrapeerde buste met kuras frontaal, met helm en kruisglobe
Keerzijde: VICTORIA AVGG Z; in afsnede, CONOB; engel staande frontaal, met lange staf met tau-rho monogram en kruisglobe
Overig:
Sear 524; bijna Pr
€ 400