Ex verzameling Dr. Neussel, Duitsland. Gekocht Oktober 1957 bij Florange, Parijs, met kaartje.

In referenties wordt de figuur op de keerzijde soms omschreven als 'Sol'. Dat is echter niet aannemelijk, aangezien de figuur geen stralenkroon draagt. En ook al wordt Sol regelmatig met een globe afgebeeld, hij heeft nooit een speer in de Romeinse iconografie. De figuur is beter te identificeren als Caracalla, hero´sch naakt, als 'Rector Orbis' ('Meester van de Wereld') - dezelfde voorstelling vinden we namelijk ook op denarii en aurei met dit omschrift. Na vergelijking met aurei van dit type blijkt dat de figuur ook een zwaard draagt op zijn rug - het diagonale handvat is ook op deze munt te zien onder de linkerarm. C. Clay duidt het munttype als 'Caracalla als Alexander de Grote', aangezien twee jaar eerder in 198 n.C. de stad Ctesiphon veroverd was door de Romeinen, en Caracalla dus in de voetsporen van Alexander was getreden als 'Overwinnaar van het Oosten'. Zie ook dit artikel .

Een van de eerste dingen die Caracalla deed nadat zijn vader Septimius Severus overleden was, was het uit de weg ruimen van zijn broertje Geta. Die werd, naar verluidt, vermoord in de armen van hun moeder Julia Domna. Om zijn misdaad te rechtvaardigen beschuldigde hij Geta van een samenzwering tegen zijn leven. Onder zijn bewind kregen alle inwoners van het Romeinse rijk het Romeinse burgerrecht. Tijdens een reis werd hij in 217 vermoord op orders van Macrinus, de hoofdman van de Praetoriaanse Garde. De jonge keizer werd geŰxecuteerd terwijl hij in de berm zijn behoefte deed.

16968 Caracalla 198-217, AR Denarius (18mm, 3,51 gram)
Muntplaats: Rome 199-201
Voorzijde: ANTONINVS PIVS AVG; Gedr. en gelauw. buste met kuras r.
Keerzijde: RECTOR ORBIS; Caracalla, gelauwerd, naakt met chlamys over schouser, staande frontaal, hoofd l. met globe en speer, zwaard op rug
Overig:
RIC 141; Pr, getoond
€ 110