Marcus Opelius Severus Macrinus draagt de volgende titulatuur op de voorzijde: Imperator Caesar, een keizerlijke erenaam (Imperator betekent oorspronkelijk 'opperbevelhebber') en Augustus (letterlijk 'verhevene', keizerlijke erenaam).

Fides is de verpersoonlijking van vertrouwen en loyaliteit. Zij heeft een patera (offerschaal) en cornucopiae (hoorn van overvloed). Als Fides Militum (de trouw van het leger) heeft ze twee standaards of een standaard en een scepter.

Macrinus werd ca 164 geboren in Caesarea in MauretaniŽ, als lid van een familie van ridders. In 212 werd hij prefect van de Preatoriaanse garde onder keizer Caracalla. Na de moord op Caracalla, waarin hij mede de hand had, werd hij door de legioenen uitgeroepen tot keizer. (Macrinus was overigens de eerste Romeinse keizer die niet uit de senatorenstand afkomstig was.) Macrinus heeft de reputatie zuinig te zijn geweest; hij verlaagde de soldij. Dit, en de strenge militaire discipline die hij eiste, werd hem door het leger niet in dank afgenomen. Ook zijn begunstiging van ridders boven senatoren zorgde voor kwaad bloed binnen de elite van het Rijk. Deze situatie zorgde ervoor dat Elagabalus werd uitgeroepen tot keizer. Macrinus vluchtte en vond zijn dood bij AntiochiŽ. Hij was 14 maanden keizer geweest.

19125 Macrinus 217-218, AR Denarius (20 mm, 2,81 gram)
Muntplaats: Rome
Voorzijde: IMP C M OPEL SEV MACRINVS AVG; buste met kuras r.
Keerzijde: FIDES MILITVM; Fides Militum staande links, hoofd r., met twee standaards
Overig:
RIC 67; Zfr/Pr, getoond
€ 175