Aurelianus draagt de volgende titulatuur op de voorzijde: imperator (oorspronkelijk 'opperbevelhebber'. Een keizerlijke eretitel) en augustus (letterlijk 'verhevene', keizerlijke eretitel).

Aurelianus was eenvoudig van geboorte, maar wist zich toch op te werken tot een van de machtigste generaals van het Romeinse rijk. Na de dood van Claudius II werd hij uitgeroepen tot keizer door de legioenen die gelegerd waren in zijn geboorteplaats Sirmium. Na de dood van Claudius' broer Quintillus was hij onbetwist alleenheerser. Gedurende de vijf jaar van zijn regering verwierf hij faam als hersteller van het rijk en als succesvol veldheer. Hij maakte een einde aan de aparte 'rijken' van Palmyra en van de Gallo-Romeinse keizers. In 275 werd hij het slachtoffer van een samenzwering van zijn staf. Hij was toen 68 jaar. Hij is op numismatisch gebied van belang vanwege zijn hervorming van het muntstelsel in 274. Zie daarvoor dit artikel .
20311 Aurelianus 270-275, AE Sestertius (24mm, 5,99 gram)
Muntplaats: Rome 275
Voorzijde: IMP AVRELIANVS AVG; gelauwerde buste met kuras r.
Keerzijde: CONCORDIA AVG; in afsnede: S; Severina en Aurelianus staande tegenover elkaar, de handen ineengeslagen, buste van Sol in veld boven; S in afsnede
Overig:
RIC V 80 (As); Zfr+, prachtige lichtgroene patina, licht gevlekt
€ 125