Marcus Aurelius Antoninus draagt naast de keizersnaam 'Augustus' ('de Verhevene) nog de volgende titulatuur: Armeniacus ('overwinnaar van de Armenen') en Parthicus Maximus ('grootste overwinnaar van de Parthen').

De keerzijde geeft de rest van de keizerlijke titulatuur: bekleed met de macht van volkstribuun ('tribunicia potestas') voor de 22e maal, uitgeroepen tot imperator - 'opperbevelhebber' - door de legioenen voor de 5e maal en consul (regeringsambt) voor de 3e maal.

Veel mensen zullen de voorstelling op de keerzijde herkennen als 'Justitia', verpersoonlijking van de rechtvaardige rechtspraak. De Romeinen hadden de weegschaal echter voor de personificatie Aequitas gereserveerd. Justitia wordt voorgesteld met olijftak of patera (offerschaal) en een scepter en slechts zeer sporadisch met een weegschaal.

Marcus Aurelius is een van de meest bekende en bewonderde Romeinse keizers. Hij werd als jongeman al door keizer Hadrianus opgemerkt als bijzonder talentvol. Na de dood van Antoninus Pius werd hij keizer, samen met de minder capabele Lucius Verus. Zijn regeringsperiode werd getekend door veel militaire expedities. Tijdens een veldtocht aan de Donaugrens schreef hij zijn 'Meditationes', een filosofisch werk dat ook nu nog veel gelezen wordt. Toen hij in 180 stierf, werd hij onmiddellijk vergoddelijkt.

22846 Marcus Aurelius 161-180, AR Denarius (19 mm, 3,48 gram)
Muntplaats: Rome 168
Voorzijde: M ANTONINVS AVG ARM PARTH MAX; gelauwerde buste r.
Keerzijde: TR P XXII IMP V COS III; Aequitas zittend l., met weegschaal en cornucopiae
Overig:
RIC 191; Zfr+
€ 165