Ex verzameling F. Pouwel, Nederland. Verzameld sinds de jaren '80.

Gaius Messius Quintus Trajanus Decius draagt de volgende titulatuur op de voorzijde: imperator (oorspronkelijk 'opperbevelhebber'. Een keizerlijke eretitel) en augustus (letterlijk 'verhevene', keizerlijke eretitel).

De verpersoonlijking van de overwinning wordt altijd gevleugeld afgebeeld. Ze draagt een krans en een palm. Andere attributen die met Victoria samenhangen zijn een schild en een trofee.

SC betekent 'senatus consulto' - naar besluit van de Romeinse Senaat. Die was als vanouds verantwoordelijk voor de muntslag in brons, messing en koper.

Trajanus Decius werd circa 201 geboren in de provincie Pannonia inferior. Hij maakte een glansrijke politieke carrière. Decius werd door Philippus I opgedragen de opstand van Pacatianus te vermorzelen, maar de oude generaal werd tegen zijn wil en dank door zijn troepen tot keizer uitgeroepen. Nadat hij Philippus had verslagen, werd hij keizer van het Romeinse rijk. Decius was gedurende zijn gehele regeringsperiode in gevechten verwikkeld aan de noordgrens. In 251 sneuvelde hij samen met zijn zoon Herennius Etruscus in de strijd tegen de Gothen.

PP126 Trajan Decius 249-251, AE Sestertius (29mm, 17,48 gram)
Muntplaats: Rome
Voorzijde: IMP C M Q TRAIANVS DECIVS AVG; gelauwerde buste met kuras r.
Keerzijde: VICTORIA AVG - SC; Victoria lopend l. met krans en palm
Overig:
RIC 126d; Zfr, groene patina
€ 125