Ex verzameling F. Pouwel, Nederland. Verzameld sinds de jaren '80.

Marcus Julius Philippus draagt de volgende titulatuur op de voorzijde: imperator (oorspronkelijk 'opperbevelhebber'. Een keizerlijke eretitel) en augustus (letterlijk 'verhevene', keizerlijke eretitel).

De keerzijde is een staaltje van keizerlijke propaganda. De boodschap is dat de keizer zorgt voor graan (Annona is de peronificatie van de graanoogst) uit Egypte.

Rome was een stad met ongeveer een miljoen inwoners. Het spreekt vanzelf dat de landbouw in de directe omgeving al die mensen niet kon voeden. In de tijd dat de munt geslagen werd, werd het graan om de bevolking van Rome te voeden hoofdzakelijk per schip ingevoerd vanuit Egypte. Hieraan wordt gerefereerd met de scheepsboeg op de keerzijde. Met deze munt wil de keizer zeggen dat hij het volk van Rome weer eens aan voedsel geholpen heeft. Annona wordt altijd afgebeeld met aren en vaak ook met een modius.

Philippus, bijgenaamd 'de Arabier', was het hoofd van de Praetoriaanse Garde onder Gordianus III. In 244 arrangeerde hij de moord op Gordianus en werd zelf tot keizer uitgeroepen. Onder zijn bewind vierde Rome haar duizendjarige bestaan. Hij sneuvelde in 249 bij Verona in de slag met de nieuwe troonpretendent, Trajanus Decius. Die was, ironisch genoeg, zijn opvolger als commandant van de Praetoriaanse Garde.

PP837 Philippus I 244-249, AR Antoninianus (22mm, 3,90 gram)
Muntplaats: Rome
Voorzijde: IMP M IVL PHILIPPVS AVG; buste met stralenkroon en kuras r.
Keerzijde: ANNONA AVGG; Annona staande links, met cornucopiae en aren boven modius
Overig:
RIC 28c; bijna Pr
€ 55