Carausius draagt de volgende titulatuur op de voorzijde: imperator (oorspronkelijk 'opperbevelhebber'. Een keizerlijke eretitel), pius ('vroom, plichtsgetrouw'), felix ('gelukkig, gezegend') en augustus (letterlijk 'verhevene', keizerlijke eretitel).

De verpersoonlijking van de vrede, Pax, draagt een olijftak en scepter, maar soms ook een cornucopiae (hoorn van overvloed) of caduceus.

Carausius was een generaal van Maximianus, en zou zich ontpoppen tot een van de belangrijkste rebellen in de geschiedenis van het Romeinse rijk. Het begon toen hij de opdracht kreeg de kust van GalliŽ te ontdoen van Saksische en Frankische piraten. Toen hij zichzelf echter ook als piraat ging gedragen, haalde hij zich de woede van Maximianus op de hals en nam de wijk naar Britannia, alwaar hij de plaatselijke gouverneur versloeg en bezit nam van de hele provincie. Hij betoonde zich een capabel militair en bestuurder. Carausius wist de pogingen van de 'rechtmatige' heersers hun grondgebied te heroveren te pareren, totdat hij door Allectus vermoord werd.

R3583 Carausius 286-293, AE Antoninianus (23mm, 4,81 gram)
Muntplaats: London
Voorzijde: IMP CARAVSIVS PF AVG; Gedr. buste met stralenkroon en kuras r.
Keerzijde: PAX AVG; in veld, F-O; in afsnede, ML; Pax staande links met tak en diagonale scepter
Overig:
RIC 121 var. (combinatie munt- en veldteken); Prachtig
€ 350